«Νέο» φρούτο στην αγορά… Διαλειτουργικότητα το λένε

Το  Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Διαλειτουργικότητας (!) και την Oracle Ελλάδας, διοργάνωσε με επιτυχία την Ημερίδα Διαλειτουργικότητας για τον Ιδιωτικό και το Δημόσιο Τομέα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Ιουνίου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, με την παρουσία εκπροσώπων της δημόσιας διοίκησης και της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και στελεχών της αγοράς. (πηγή)

Κύριοι… τα πράγματα είναι πιο απλά από ότι νομίζετε:  Ο Πρωθυπουργός της χώρας μας, μίλησε για την υιοθέτηση ανοικτών προτύπων και  ανοικτού λογισμικού (αλήθεια, γιατί “ανοικτό λογισμικό” και όχι, “ελεύθερο λογισμικό”;  Σύμφωνα με τον Richard Stallman, δεν είναι κάθε λογισμικό ελεύθερο μόνο και μόνο επειδή είναι ανοικτού κώδικα).

Τι ποιο απλό λοιπόν από το να ορίσουμε ένα χρονοδιάγραμμα;  Ας βγει λοιπόν η κυβέρνηση και ας πει πως σε 10 χρόνια από σήμερα, όλες οι εφαρμογές του Δημόσιου τομέα θα περάσουν σε ελεύθερο λογισμικό.

Τι θα κερδίσουμε;  Επιφανειακά και μόνο θα αναφέρουμε πως πρώτα από όλα θα ανοίξει η αγορά εργασίας για πολλούς ανθρώπους. Οι δε εταιρείες επίσης δεν χρειάζεται να “χάσουν” τα συμβόλαιά τους με το Δημόσιο καθώς θα έχουν 10 χρόνια να αντικαταστήσουν της εφαρμογές τους με νέες βασισμένες σε  ελ/λακ και φυσικά θα έχουν 10 χρόνια να υποστηρίζουν ένα σύστημα που εργάζεται ήδη. Μην ξεχνάτε πως ούτως η άλλως στη 10ετία αυτή, θα είχαν αρχίσει ήδη οι εφαρμογές να δείχνουν την ηλικία τους. Κατόπιν θα κερδίσουμε σε ασφάλεια (όπως και να το κάνουμε είναι αρκετά πιο ασφαλείς ένα σύστημα server/client που στηρίζεται σε ελ/λακ από ότι σε Windows Servers – άσχετα αν η νέα οικογένεια Servers που έβγαλε η Microsoft είναι κλάσης ανώτερη από την παλιά) και φυσικά σε χρήμα… πολύ χρήμα.

Θα κερδίσουμε χρήμα από τις άδειες χρήσης των clients. Θα κερδίσουμε χρήμα από της άδειες χρήσης των Servers. Θα κερδίσουμε χρήμα από την χρησιμοποίηση των ήδη εγκατεστημένων συστημάτων αναπαραγωγής εντύπων (εκτυπωτές, scanners, coppiers, plotters etc). Θα κερδίσουμε χρήμα από την εξοικονόμηση ενέργειας λόγο των πιο χαμηλών απαιτήσεων των συστημάτων που θα τρέξουν τις εφαρμογές. Θα κερδίσουμε χρήμα καθώς ΔΕΝ θα χρειαστεί να αλλάξουμε υπολογιστές για να τρέξουμε τα windows 7 x64 PRO, όπως ζητούσαν στη ΔΕΗ. Γενικά θα κερδίσουμε. Αυτό είδαν και πολλά ευρωπαϊκά κράτη και υιοθέτησαν την αλλαγή.

Εμείς, δεν μπορούμε;

This entry was posted in Articles, General, open source communities, Opinion and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *