Monthly Archives: July 2010

Σχόλια επί της απαντήσεως της ΔΕΗ ΑΕ στη καταγγελία του GREEKLUG

Περιμέναμε με μεγάλο ενδιαφέρων την απάντηση στη καταγγελία που κάναμε, αλλά δυστυχώς δεν μας ήρθε ποτέ. Την απάντηση την βρήκαμε στο δικτυακό τόπο της ΕΕΛΛΑΚ. Έστω και έτσι, είμαστε ικανοποιημένοι που μπορούμε να διαβάσουμε τις θέσεις της εταιρείας σχετικά με το θέμα.

Τι μάθαμε από την απάντηση;

1. Οι υπάλληλοι είναι εξοικειωμένοι με το λειτουργικό σύστημα Microsoft Windows και δεν θέλουν να αλλάξουν. (Απίστευτο!!!)

2. Έχουν αναπτύξει μια πληθώρα εγγράφων στη σουίτα Microsoft Office και χρησιμοποιούν βάσεις δεδομένων σε Access και εφαρμογές που αναπτύχθηκαν σε Visual Basic. (γρήγορη ερώτηση: Το μηνιαίο πλήθος εγγραφών που ανέρχεται σε τάξη μερικά εκατομμύρια, σήμερα που το κρατάτε;  Σε βάση δεδομένων της Microsoft Access και σε Application που έγινε στην Visual Basic?)

3. Το κόστος είναι 5% από τα 130.000eu που σημαίνει 6500eu. Τα υπόλοιπα 123.500eu είναι:

  • H δηµιουργία της σχεσιακής βάσης δεδοµένων της ΔΣΗΕ µε ενσωµάτωση των παλαιών υφιστάµενων δεδοµένων και λογισµικό εφαρµογών (application software)
  • Η υλοποίηση του δικτύου για τη λειτουργία της βάσης δεδοµένων
  • Η εκπαίδευση του προσωπικού
  • Η διετής υποστήριξη της βάσης δεδοµένων αρχόµενη µετά το πέρας της εξαµηνιαίας περιόδου καλής λειτουργίας

(μπορούμε να δούμε επακριβώς την ανάλυση κόστους αυτού του πράγματος καθώς και την μελέτη που έγινε για να εξασφαλίσουμε τα “μερικά εκατομμύρια εγγραφές”; )

4. Αποκλείεται οποιαδήποτε εναλλακτική λύση καθώς δεν θα αξιοποιηθεί η υφιστάμενη εμπειρία και τεχνογνωσία του προσωπικού και τα χρήματα που δώσαμε μέχρι χθες στην ανάπτυξη των visual basic applications και στην Access θα πήγαιναν χαμένα.

Το παρακάτω θέλει προσοχή:

Το ότι 11 εταιρείες προσέφεραν κατόπιν υπόδειξης της ΔΕΗ ΑΕ λογισμικό μίας μόνο εταιρείας απλά ΔΕΝ συνιστά απ’ ευθείας ανάθεση στην εταιρεία αυτή του έργου (δια μέσου της αναδόχου που εξαναγκάζεται να συμφωνήσει καθώς ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στον διαγωνισμό).

Το κύριο πρόβλημα με την καταγγελία μας ήταν πως δεν καταφέραμε να βρούμε τρόπο να καταθέσουμε ένσταση καθώς στην Ελληνική πραγματικότητα υπάρχει η έννοια τoυ «έννομου συμφέροντος» και φυσικά δεν προέκυπτε από την δράση μας και το καταστατικό μας, έννομο συμφέρον. Αλλά θα το λύσουμε και αυτό… και τότε, από το δικό μας μετερίζι θα προσπαθήσουμε να σας αλλάξουμε μυαλά. Όχι γιατί το ελλακ αποτελεί πανάκεια και είναι η λύση των προβλημάτων μας, αλλά γιατί θα πρέπει να δημιουργήσουμε σήμερα τα εργαλεία που θα μας πάνε στο αύριο.

Και μία ερώτηση άσχετη με το θέμα της ΔΕΗ…

Στα troll αρέσουν οι γόβες;

«Νέο» φρούτο στην αγορά… Διαλειτουργικότητα το λένε

Το  Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Διαλειτουργικότητας (!) και την Oracle Ελλάδας, διοργάνωσε με επιτυχία την Ημερίδα Διαλειτουργικότητας για τον Ιδιωτικό και το Δημόσιο Τομέα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Ιουνίου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, με την παρουσία εκπροσώπων της δημόσιας διοίκησης και της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και στελεχών της αγοράς. (πηγή)

Κύριοι… τα πράγματα είναι πιο απλά από ότι νομίζετε:  Ο Πρωθυπουργός της χώρας μας, μίλησε για την υιοθέτηση ανοικτών προτύπων και  ανοικτού λογισμικού (αλήθεια, γιατί “ανοικτό λογισμικό” και όχι, “ελεύθερο λογισμικό”;  Σύμφωνα με τον Richard Stallman, δεν είναι κάθε λογισμικό ελεύθερο μόνο και μόνο επειδή είναι ανοικτού κώδικα).

Τι ποιο απλό λοιπόν από το να ορίσουμε ένα χρονοδιάγραμμα;  Ας βγει λοιπόν η κυβέρνηση και ας πει πως σε 10 χρόνια από σήμερα, όλες οι εφαρμογές του Δημόσιου τομέα θα περάσουν σε ελεύθερο λογισμικό.

Τι θα κερδίσουμε;  Επιφανειακά και μόνο θα αναφέρουμε πως πρώτα από όλα θα ανοίξει η αγορά εργασίας για πολλούς ανθρώπους. Οι δε εταιρείες επίσης δεν χρειάζεται να “χάσουν” τα συμβόλαιά τους με το Δημόσιο καθώς θα έχουν 10 χρόνια να αντικαταστήσουν της εφαρμογές τους με νέες βασισμένες σε  ελ/λακ και φυσικά θα έχουν 10 χρόνια να υποστηρίζουν ένα σύστημα που εργάζεται ήδη. Μην ξεχνάτε πως ούτως η άλλως στη 10ετία αυτή, θα είχαν αρχίσει ήδη οι εφαρμογές να δείχνουν την ηλικία τους. Κατόπιν θα κερδίσουμε σε ασφάλεια (όπως και να το κάνουμε είναι αρκετά πιο ασφαλείς ένα σύστημα server/client που στηρίζεται σε ελ/λακ από ότι σε Windows Servers – άσχετα αν η νέα οικογένεια Servers που έβγαλε η Microsoft είναι κλάσης ανώτερη από την παλιά) και φυσικά σε χρήμα… πολύ χρήμα.

Θα κερδίσουμε χρήμα από τις άδειες χρήσης των clients. Θα κερδίσουμε χρήμα από της άδειες χρήσης των Servers. Θα κερδίσουμε χρήμα από την χρησιμοποίηση των ήδη εγκατεστημένων συστημάτων αναπαραγωγής εντύπων (εκτυπωτές, scanners, coppiers, plotters etc). Θα κερδίσουμε χρήμα από την εξοικονόμηση ενέργειας λόγο των πιο χαμηλών απαιτήσεων των συστημάτων που θα τρέξουν τις εφαρμογές. Θα κερδίσουμε χρήμα καθώς ΔΕΝ θα χρειαστεί να αλλάξουμε υπολογιστές για να τρέξουμε τα windows 7 x64 PRO, όπως ζητούσαν στη ΔΕΗ. Γενικά θα κερδίσουμε. Αυτό είδαν και πολλά ευρωπαϊκά κράτη και υιοθέτησαν την αλλαγή.

Εμείς, δεν μπορούμε;

Το ΣΔΟΕ συστήνει Τμήμα Προστασίας Διανοητικής Ιδιοκτησίας με στόχο την καταπολέμηση της πειρατείας λογισμικού

Η Business Software Alliance (BSA) επικροτεί την πρωτοβουλία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ πρ. ΥΠ.Ε.Ε) για την σύσταση Τμήματος Προστασίας Διανοητικής Ιδιοκτησίας με το οποίο στοχεύει στην πάταξη του φορολογικού εγκλήματος που συνδέεται με την προσβολή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με το νέο φορολογικό νόμο 3842/10, το Τμήμα Προστασίας Διανοητικής Ιδιοκτησίας θα είναι αρμόδιο για τη συλλογή, ανάλυση και αξιολόγηση στοιχείων από βάσεις δεδομένων και λοιπές πηγές πληροφοριών καθώς και για τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων και ερευνών προς εντοπισμό, αποκάλυψη και καταπολέμηση οικονομικών εγκλημάτων που σχετίζονται με την πνευματική ιδιοκτησία, όπως η χρήση μη αδειοδοτημένων προγραμμάτων Η/Υ. [1]

Η ερώτηση είναι απλή… Από πότε μία δημόσια υπηρεσία, προστατεύει από κοινού με μία κοινοπραξία εταιρειών τα συμφέροντα τους;
Η BSA από την πλευρά της, ορθά πράττει και προστατεύει τις εταιρείες που έχουν συμβληθεί μαζί της, όμως όταν το δημόσιο επιβάλει ένα πρόστιμο 1000 ευρώ ανά πειρατικό πρόγραμμα, οι θιγόμενες εταιρείες – ιδιοκτήτριες του λογισμικού, λαμβάνουν κάποιο ποσό;
Αν “ναι”, πόσο είναι αυτό;
Αν “όχι” τότε το δημόσιο κερδίζει χρήματα σε βάρος τον θιγομένων εταιρειών;

Από την άλλη υπάρχει και λύση για το πρόβλημα:  Χρησιμοποιείστε Ελεύθερο Λογισμικό σε όσους περισσότερους υπολογιστές μπορείτε.
ΝΑ δώσουμε ένα παράδειγμα: Μία εταιρεία έχει 100 υπολογιστές σε ένα δίκτυο. Οι γενικών καθηκόντων υπολογιστές που το μόνο που κάνουν είναι εργασίες γραφείου, μπορούν ΑΝΕΤΑ να αντικαταστήσουν το λειτουργικό τους σύστημα με GNU/Linux και απλά να συνεχίσουν να κάνουν ότι έκαναν με τον ίδιο απλό τρόπο. Προφανώς και το λογιστήριο για παράδειγμα ΔΕΝ μπορεί την στιγμή αυτή να λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο. Αλλά εκεί έχουμε πόσους υπολογιστές;  5… 10;  Σαφώς και το κόστος αυτών των αδειών χρήσης δεν είναι το ίδιο με το κόστος των 100 (+Servers)
Έ, αν τώρα μιλάμε πως χρησιμοποιούν και το λογιστικό πρόγραμμα “σπασμένο”, τότε κύριοι η BSA έχει δίκιο να σας την “πέσει”.  Προσέξτε.  η BSA έχει δίκαιο… όχι το δημόσιο για να προστατέψει το συμφέρον της.

[Πηγές]
[1]:   http://www.ictplus.gr/default.asp?pid=30&rID=11649&ct=2&la=1
[2]:     http://www.bsa.org/hellas